timber frame joint.JPG
IMG_6854.JPG
DSCN1366.jpg

The Poplars workshop

New build project

We secured planning permission on behalf of our client for this new workshop back in 2014, and reasoned the case for a large new-build workshop on the site of the existing coach house, which was in a poor state of repair.  The replacement building takes its current form from the coach house as the building is in a prominent location in open countryside.  We were presented with a concise plan layout from the client, showing the location and working zones required for making  bespoke furniture.

DSCN1365.jpg
Traditional craftsmanship; modern technology.

 

Using green Douglas Fir and traditional jointing methods, Ben has built a remarkable building that nestles into the landscape. Heavy timbers used throughout are fitted together with an incredible attention to detail.

DSCN1360_edited.jpg

The project takes shape.  The flat roof to the right will be covered with a green roof seeded with meadow  grasses.  The mezzanine office above the main workshop (in among the rafters) will lead directly onto this garden roof.

carvell associates plrs 3d image.jpg
carvell associates plrs CRW_7029a.jpg

A buttress ties the work shop to the existing boundary wall, complementing the existing buttresses to the field side.

section capture.JPG

Section showing structural timber roof with flat roof element.  The a door in the gable end leads from the first floor office onto the wildflower meadow. flat roof.

11 Poplars workshop.jpg

The view from the road shows the roof structure in place.  The design was considered to match that of the original coach house.

PICT0054.JPG

The existing coach house had plenty of character, but was structurally unsound and in a poor state.

dscn1373-4pccrz.jpg

Many of the joints have been pegged using traditional construction techniques.  The oversize timbers provide a solid structure.  The use of large timbers during the construction was discussed as part of the basic brief.

DSCN1380.jpg

The new dormer will provide views over the approach to the property from the office mezzanine.  The office will have a balcony looking onto the workshop below.

Poplars Gallery 3.jpg
Poplars gallery 2.jpg
Ben Atkinson joints.JPG

Construction images courtesy of Ben Atkinson Design

frame.JPG
carvell associates plrs CRW_7039a.jpg
carvell associates plrs CRW_7046a.jpg
poplars.JPG
WP_20161112_044.jpg

Talk us about your project today.