MENU
GBP
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Search our store
Your order
Your basket is empty
British Pounds

The Poplars.  A self-build workshop for a local furniture designer.

Status:  On site.

Client:  Ben Atkinson.  Bespoke Furniture.  http://www.ben-atkinson.co.uk

We secured planning permission on behalf of our client for this new workshop back in 2014, and reasoned the case for a large new-build workshop on the site of the existing coach house, which was in a poor state of repair.  The replacement building takes its current form from the coach house as the building is in a prominent location in open countryside.  We were presented with a concise plan layout from the client, showing the location and working zones required for making  bespoke furniture.

The view from the road shows the roof structure in place.  The design was considered to match that of the coach house it now replaces.

The existing coach house had plenty of character, but was structurally unsound and in a poor state.

Raw materials air drying on the site.

The doorway showing a poor lintol bearing on the concrete wall.

The dormer window from within.  The walls were made of in-situ concrete.


Traditional craftmanship; modern technology. 

Using green Douglas Fir and traditional jointing methods, Ben has built a remarkable building that nestles into the landscape. Heavy timbers used throughout are fitted together with an incredible attention to detail.

The project takes shape.  The flat roof to the right will be covered with a green roof seeded with meadow  grasses.  The mezzanine office above the main workshop (in among the rafters) will lead directly onto this garden roof.

The flat roof element showing the gable leading to the office at first floor level.  

Many of the joints have been pegged using traditional construction techniques.  The oversize timbers provide a solid structure.  The use of large timbers during the construction was discussed as part of the basic brief.

The new dormer will provide views over the approach to the property from the office mezzanine.  The office will have a balcony looking onto the workshop below.






 
 
 
 
 
 
 
 
Content © 2018 carvellassociates