MENU
GBP
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Search our store
Your order
Your basket is empty
British Pounds

Oakwood

Extending a lean-to extension along a party wall.

Project completed 2016.


This project for an artist  in Hexham proved very rewarding to work on,  providing the owners with a spacious full height kitchen with plenty of natural daylight.  This was important as the kitchen is situated to the North of the property, and is largely overshadowed by the main house.

The existing kitchen with  low-ceiling was detached from the main house, and poorly insulated (the floor is solid and the walls and roof had no insulation.  This resulted in the kitchen being underused as a family space.  Inadequate windows looking onto the rear courtyard resulted in a poorly lit space.

The house shares a party wall with an adjacent property, which has had a sizable conservatory extension at a lower level.  The development had to be considered to avoid structural and damp issues as the existing party wall had to remain.


The roof of the main extension remained, although the structure below was replaced with new trusses as internal walls were demolished as part of the re-modelling work. 

A model was presented to the client showing how the roof could be set back from the party wall to minimise overshadowing of the neighbor's conservatory.  The final solution was  to create a neat lead roof detail along the party wall, without overshadowing the adjacent conservatory.

The neighbours were consulted from an early stage, and their consent was sought formally prior to work commencing on site.  This is an important consideration on all projects involving work to party walls as objections can be raised that can potentially stop work the  on site.  A party wall agreement typically lasts for 12 months.


Internal image showing gable end and steel arrangement.  The new cloakroom and WC were fitted into this space, making use of this area below the lead roof with limited headroom.

 
 
 
 
 
 
 
 
Content © 2018 carvellassociates